A Richter Főnix Közösség hősnői kezükbe vették a saját sorsukat, és új utakat találtak

2023-ban ismét három példaértékű élettörténetet mutat be a Richter Főnix Közösség. Az idei évben olyan életutakat ismerhet meg a széles közönség, amelyeknek főhősei nem kívülről várják a segítséget, hanem képesek kezükbe venni sorsuk alakítását és gondoskodni saját magukról. A Főnixek sorstörténetét bemutató filmek március 10-től lesznek elérhetőek a Richter a Nőkért Facebook és YouTube csatornáján, valamint a weboldalon.   

DOF07168cc eredményTeremtsd újjá önmagad! – biztat a Richter Gedeon Nyrt. által 2018-ban közösségépítő szándékkal életre
hívott program, a Richter Főnix Közösség mottója. Az immár hatodik évaddal jelentkező program keretében bemutatásra kerülő élettörténetek hősnői pontosan ezt teszik: történetükben közös, hogy ha falakba ütköztek, új utakat kerestek és találtak. Mindazon nehézségeket, kihívásokat és mélypontokat, amelyeken átmentek, most nyíltan és őszintén vállalják, hogy példájukkal másokat is motiváljanak és bátorítsanak a továbblépésre. A megvalósításban a kezdetek óta jelentős szerepet vállal Jakupcsek Gabriella.

„Az idén bemutatásra kerülő Főnix történetek amiatt példaértékűek, mert a hősnőikben közös, hogy egy ponton túl nem kívülről várják a segítséget, hanem képesek voltak arra, hogy saját erejükből keressék a megoldást. Kezükbe vették a saját sorsukat, és képesek voltak új utakat találni.” - foglalja össze Jakupcsek Gabriella, hogy miben különlegesek az idei évad sorstörténetei.

A Richter Főnix Közösség legújabb tagjai:

Regina005 eredményKáró Regina – „Aznap este élet és halál között lebegtem és egy pillanat alatt megváltozott az életem.”
Káró Regina
23 évesen egy baleset következtében traumatikus koponya- és agysérülést szenvedett. Az elmúlt 6 évben újból megtanult járni, beszélni, de rehabilitációja élethosszig tart majd. Bár maradtak látható nyomai a balesetének, megtanult együtt élni a változásokkal és ebből kihozni a maximumot. Akaratereje, kitartása Főnixeink táborába emeli őt.

Regina történetét feldolgozó film bemutatója:
2023. március 10., a Richter a Nőkért Facebook oldalon.
Élettörténetének beharangozó kisfilmje IDE kattintva nézhető meg. 

Tálas Tünde, rendező

Regina008 eredményDokumentumfilmes tanulmányait az ELTE Szociológia-Fekete Doboz Alapítvány Dokumentumfilmes Iskolájában végezte. Már pályája kezdetén hétköznapi hősökről készített érzékeny portréfilmeket, illetve dokumentumfilmes eszközökkel mutatott be társadalmi problémákat, jelenségeket. A Richter Főnix Közösségnek második éve tagja, mint filmrendező.

„Regina csillogó szemmel és rendkívüli humorral meséli el tragédiájának történetét. Példátlan lelkiereje nagy hatással volt rám, és biztos vagyok benne, hogy sok fiatal meríthet erőt történetéből.”– eleveníti fel Tünde az egyik idei Főnix-film forgatásán történteket.

Majzik Edit098 eredményMajzik Edit - „Ha negyedannyi energiát tettem volna akkor a házasságunkba, amit a baleset után én önként és dalolva beletettem, akkor mi lehettünk volna a világ két legboldogabb embere.”
Egy színésznő az élet valamennyi árnyalatát megmutathatja a színpadon. Ennek a történetnek a hőse, Majzik Edit táncos-koreográfus férjével élte egy művészházaspár sikeres, ugyanakkor szélsebes életét, majd különös módon éppen egy mozdulat volt az, aminek következtében maga a sors osztott Editre egy nem várt, minden korábbinál nehezebb szerepet.
Edit történetét feldolgozó film bemutatója:
2023. április 6., a Richter a Nőkért Facebook oldalon.
Élettörténetének beharangozó kisfilmje IDE kattintva nézhető meg.

Halász Glória, rendező

Majzik Edit130 eredményGlória nyolc egész estés dokumentumfilmet rendezett már, köztük több nemzetközi koprodukciót, amelyek rangos nemzetközi filmfesztiválok versenyprogramjában szerepeltek, nyerték el azok fődíját. Munkái során az foglalkoztatja, hogy a képzelet miként jelenthet kapaszkodót egy reménytelennek tűnő helyzetben.

„Rendezőként három éve lehetek részese a Richter Főnix
Közösségnek. A filmkészítés folyamata néhány kivételes esetben magának a hősnőnek is a gyógyulást, a továbblépés lehetőségét jelentette, ez egy alkotó számára a legnagyobb ajándék. Bízom benne, hogy a szereplőink lélekemelő újrakezdés-történeteiből a nézők ugyanúgy erőt meríthetnek, mint ahogy én magam is a velük való találkozásból, hiszen most mindennél nagyobb szükség van a hasonló, reményt adó példamesékre és a fény felé mutató iránytűkre.”
– összegzi Glória motivációját a Közösséggel való közös munkáról.

Wermeser Anita - „Mennyire tört meg engem a kislányom autizmusa? Semennyire. Örültem, hogy megkaptam a diagnózist, és végre tudtam, hogy nem velem van a baj.”

DOF07206cc eredményWermeser Anitában igazi őserő lakozik, mely elsöprő erejű. Talán épp ezért sikerült már többször is feltámadnia hamvaiból. Második gyermeke újabb sorsfeladatot hozott a számára. Sok év bizonytalansága és önmarcangolása után szabadította fel végre a szakértői diagnózis: nem rossz anya, csak egy autista gyermeket nevel.

Anita történetét feldolgozó film bemutatója:
2023. május 5., a Richter a Nőkért Facebook oldalon.
Élettörténetének beharangozó kisfilmje IDE kattintva nézhető meg.

Boros Panna, rendező

Boros Panna portré eredményRendezőként és producerként számos különböző műfajú filmes munkákban részt vett már, bár szíve leginkább a dokumentarista megközelítésekhez húz - az igazi történetekhez, a valóságos, hús-vér szereplőkhöz, és ahhoz a feladathoz, hogy a főhősei megnyíljanak a kamera előtt. Ez már a második év, hogy Panna filmrendezőként tagja a Richter Főnix Közösségnek.

„A Főnix Közösség évről évre erősödik, egymásra támaszkodva, erőt merítve újabb fantasztikus
emberekkel bővül, kiknek történetét elmesélni megtisztelő feladat. Remélem, hogy ezek a történetek másokra is olyan felemelő hatással lesznek, mint rám.”
– foglalja össze Panna, számára miben rejlik a Főnix Közösség ereje.