Végtaghiánnyal született és most ő a gyógyszer másoknak

Szalontai Beatrix egy csoda. És ezt egész biztosan állíthatom. Végtaghiánnyal született (az egyik karja rövidebb), de olyan pozitív életszemlélettel éli a mindennapjait, amit igen sokan megirigyelhetünk. A Richter Gedeon Nyrt. Főnix programban szerepel ő is és meséli el majd május 16-án, 9-kor a történetét, ezzel erőt adva másoknak is. Beatrix példamutató életútját mindenképp meg kell néznetek majd, annyira feltölti az embert, de most elöljáróban egy rövid beszélgetés is hoztam nektek vele. Töltődjetek! 

Szalontai Beatrix 1Emlékszel az érzésre, amikor rádöbbentél, te más vagy, mint a többiek? 

- Óvodás voltam , mikor egyszer csak ráeszméltem , hogy akik szembe jönnek az utcán ők azok, akik hasonlóak és én vagyok aki különbözik tőlük .Ez egy rendkívül érdekes érzés, hisz az egyértelmű volt, hogy a családtagjaimnak van két karja , de valahogy az ember teljesen máshogy tekint a rokonaira , mint egy az utcán szembejövő idegenre. Ha őszinte szeretnék lenni , és valahogy jól szemléltetni a helyzetet , a tükörképemet volt nehéz megszokni, hisz ha élsz ebben a testben , nem úgy érzékelem, hogy rövidebb az egyik karom.
Talán, amit nehezen hisznek el az emberek , hogy nem úgy ébredek , nem úgy ébred egy más különlegességgel élő ember sem , hogy nekem mondjuk fél kezem van. Volt , hogy hirtelen eszembe sem jutott éppen miért bámulnak meg. Ezt tényleg úgy képzeld el , hogy te sem úgy ébredsz fel , hogy két kezed van.

-Hogy támogattak téged a szüleid, mit mondtak neked, amikor megkérdezted, neked miért van "kicsikarod"?
- Fantasztikus családom van , nagyon szeretjük egymást ez a legfontosabb tudnivaló rólunk. Arra a pillanatra amikor előszőr beszéltünk a helyzetemről, nem igazán emlékszem. Azt tudtam, hogy így jöttem a világra, rátekeredett a köldökzsinór a kezemre és elzárta a vér útját. Ezt a magyarázatot én hamar megértettem , és ha bárki kérdezte elmeséltem neki. Illetve , ha nem kérdezte, de láttam , hogy nagyon szeretné tudni akkor is :D.
Erre rendkívül hamar rájöttem , minél előbb tisztázni kell a helyzetet , hisz amíg ez nem történik meg nem tudunk tovább haladni . Ez tekinthető a nulladik pontnak bármely emberi kapcsolatom kialakításában. Én úgy gondolom , hogy abban , hogy én milyen felnőtt lettem , hogy hogy kezelem a helyzetem, komoly szerepe van a szüleimnek .Ez teljesen egyértelmű. Soha nem korlátoztak semmiben, mindenhova elengedtek akár evezős táborba , ahogyan barlangászni. Az a csodálatos ebben , hogy ők ezt nem tanulták , érezték , hogy mi lesz a jó nekem , hogy mi a helyes út. Az is biztos , hogy sosem akartam takargatni , soha nem húztam rá a pulcsim, számomra az önmagam teljes elfogadásának szimbóluma , hogy ha nyár van ujjatlant veszek fel.
Másrészt én egy nagyon cserfes, nyitott és barátkozó személy vagyok, imádom az embereket , szeretek új embereket megismerni .Hogy milyen lennék két kézzel , vajon ugyanilyen e ezt nem tudhatom . Valószínűleg ez az alkati dolog is segített.


- Milyenek voltak veled a gyerekek akkoriban, az oviban, suliban?
- Én úgy érzem , hogy szuper gyerekkorom volt. Természetesen én sem mentesültem a csúfolódásoktól .
Egy ovis történetre különösen emlékszem :Az egyik kis ovistársam azt mondta azért nem barátkozik velem mert egy kezem van, hát valljuk be ez egy tény :D de én megkérdeztem tőle , hogy mondjon valami rossz tulajdonságot , amiért ezt teszi , hisz tudtára adtam , hogy ez nem egy rossz tulajdonság , ezen én változtatni nem tudok.
Ez sokszor eszembe jut felnőttként, hogy milyen hamar el tudtam ezt a két dolgot különíteni.
A suliban szintén sok csúfoltak, főként az elején .Nyilván nem estek jól ezek , de nem éreztem miattuk haragot , tudtam , hogy valószínűleg nem találkoztak ezzel a helyzettel és meg kell szokniuk . Viccesen úgy fogalmaznám ezt meg, hogy én vettem el a "félkézszüzességüket".
 

- Hogyan jött az úszás az életedbe és mit jelent ma számodra?
- Akik végtaghiánnyal születnek , a legelső talán legalapvetőbb javaslat az érintett szülők részére , hogy vigyék le a csemetéjüket az uszodába. Ez azért különösen fontos , hisz az én esetemben is a gerincoszlop nem azonos
terhelésnek van kitéve a két oldalon .Így nagyon nagy eséllyel gerincferdülés alakul ki. Ezt orvosolandó tanácsolják azt úszást. Imádok úszni , egy rendkívül klassz és biztonságos közegnek érzem számomra.
Számomra 50 m pillangó könnyebb , mint felvágni egy paradicsomot. Sokszor eszembe jut , milyen lehetett volna az  életem , ha az úszást választom , de egyszerűen egy hat órás analitika labor mellett kivitelezhetetlen ez az életforma , amit az élsport megkívánna.

- Mikor jöttél rá, hogy a gyógyszerészet vonz?
- Alapvetően engem ugyanannyira érdekeltek mint a humán, mint a reál tárgyak. Ami számomra döntő volt az a segítség. Természetesen ezt nem lehet ennyire általánosan megfogalmazni , hisz például egy buszsofőr is segít, ha reggel eljuttatja az utasokat munkába. Ez egy nagyon kézzelfogható segítség , hisz találkozhatok az osztályon a betegekkel (a kórházban) . Eredendően, szívesen lettem volna orvos , de nem tudnám reanimálni a pácienst így ennek gyakorlati kivitelezése nem valósult meg. Tehát maradt az orvosiegyetem szakirányai közül a fogorvosi és a gyógyszerészeti. Nos szerintem innentől egyértelmű a választásom :D.
Nagyon szeretem a munkám, szeretem az embereket , szeretnék érdembe javítani az életükön .Ez mindig másban nyilvánul meg. Valakinek önthetek egy pohár tejet , valakinek hozhatok egy fájdalomcsillapítót , valakinek segíthetek a gyógyszerei áttekintésében , racionalizálásában. Ja és a kérdést megválaszolva , gimi közepétől , a fakultációválasztás óta készültem gyógyszerésznek.


- Egy kérdést nem tudok kihagyni és nem is szeretnék. Mit jelent számodra, hogy házas vagy?
- Nem is kell kihagyni , hisz ez az élet egyik esszenciája. Igazából , amióta csak megláttam Levit,, tudtam , hogy ő lesz a férjem, és ő is ezt érezte fordítva. Amíg nem történik meg ez az emberrel tényleg furán néz másokra akik ezt mondják , hogy szerelem első látásra :D. Olyan természetes az egész, és ahogy legegyszerűbben össze tudnám neked foglalni :olyan könnyűnek érzem magam amióta csak ismerem őt. Fantasztikus , ahogy megtalálod azt agy EGY embert , minden kardinális problémád megoldódik egy szempillantás alatt! Egyébként én abban nem kételkedtem , hogy megtalálom a társam, inkább az volt a kérdés kivel tudunk ilyen szerelemben , szeretetben, szinergiában működni.

- Mit üzensz azoknak a szülőknek, akiknek valamiért pici fogyatékossággal születik a gyermekük? Mivel tudnak segíteni a gyereknek az útján?-

-Az első és a legfontosabb: szeressék nagyon!

Ez a legjobb tanácsom. Fontos, hogy legyenek vele őszinték, ha kérdez feleljenek neki egyenesen és próbálják elmagyarázni neki a helyzetet. Ha például , haza jön a suliból , hogy megbámulták , nem az a helyes , ha próbálják elhessegetni a témát , hanem, ha leülnek és elmagyarázzák , hogy biztos nem találkozott még hasonlóval és biztosítják arról, hogy ők szeretik és hogy ez egy természetes dolog , lesz még hasonló az életében.
A másik, hogy hagyják , hogy gyerek legyen , akármilyen nehéz , ne féltsék túl, és próbáljanak meg mindig neki is feladatot adni.Ezt úgy értem , ha mi nyaralni mentünk és cipekedtünk , én is segítettem , noha nem a legnagyobb csomagot kaptam , de az én kezem is mindig televolt . Igazából , a szülők magukból indulnak ki , mi lenne ha velem történne ez vagy az? De aki igy születik ,neki az a természetes . Fontos , hogy támogassák a gyermekük álmait , hisz mindenkinek egy élete van!
Próbáljanak meg segítséget kérni, megoldást találni minden helyzetben, gondolok itt az egyetem választásra , vagy bármely olyan helyzetre , ahol szükség lehet a segítségükre. Higgyenek a gyermekükben , hogy meg fogja találni az útját , és hogy bizony a legtöbb dolog az életben igenis megvalósítható, ha igazán akarjuk!

forrás: Nesze!szer