A Richter Főnix Közösség 2022-es jelmondata: „Élni akarok!”

2022-ben újra három inspiráló élettörténetet mutat be a Richter Főnix Közösség programja. Az idei évben olyan tabudöntögető filmeket ismerhetnek meg a kezdeményezés követői, melyek az egyéni sorstörténetek feldolgozása mellett valós társadalmi problémákra is rávilágítanak. A Főnixek életútját bemutató filmek márciustól lesznek elérhetőek a Richter a Nőkért Facebook és  YouTube csatornáján, valamint a weboldalon.*

 „Vivere militare est. - Élni annyi, mint küzdeni.” (Seneca)

Az életben sokszor adódhat olyan helyzet, amikor elgyengülünk vagy kilátástalannak látjuk a jövőnket. Ilyenkor motivációt nyújthat egy-egy inspiráló, példaértékű történet. A 2018 februárjában – a Richter a Nőkért program elemeként – életre hívott Richter Főnix Közösség egyik célja, hogy a programban bemutatott bátor nők – akik nemcsak felálltak egy nehéz helyzetből, hanem beszélni is mertek róla – másokat is inspiráljanak. A program védnökei Szekeres Pál olimpiai bronzérmes, paralimpiai bajnok vívó, valamint a megvalósításban a kezdetek óta jelentős szerepet vállal Jakupcsek Gabriella.

kep1„2022-ben a programunk jelmondata: „Élni akarok!” Olyan ösztönös és elementáris erejű élni akarás van a Főnix Közösségünkhöz idén csatlakozó három hölgyben, ami lenyűgöző. Az embernek az az érzése, hogy tulajdonképpen mindegy is, hogy mi fog velük történni, mert biztosan érezzük, hogy ők ezt meg fogják oldani" - foglalja össze Jakupcsek Gabriella, a 2022-es évre kiválasztott és rövidesen bemutatásra kerülő Főnix történeteket, amelyek premiervetítésére először a Richter a Nőkért Facebook oldalon fog sor kerülni.

A Richter Főnix Közösség legújabb tagjai:

„Élni annyi, mint küzdeni”, mondta Seneca, de minden kétséget kizáróan ezt a szemléletet vallják az idei Főnixek is, mert mindannyiukban hatalmas élni akarás és küzdelem van, melyből a legnehezebb pillanatainkban is erőt meríthetünk. Az élettörténetüket feldolgozó filmek egyediségét gazdagítja, hogy három különböző rendezőnő szemszögéből, más-más látásmóddal és művészi eszközökkel kerültek feldolgozásra.

 

Ivánkovich_Anita_3.jpgIvánkovich Anita – „Sok mindent elveszíthetsz, de azt sosem, amit másoknak adtál.”

Ivánkovich Anitát nem kényeztette a sors. Már gyerekkorában óriási veszteség érte, másfél éves korában elveszítette édesanyját, hat éves volt, amikor édesapja is váratlanul elhunyt. Nagyszülei nevelték fel szeretetben. 2002. december 2-án Anita az 51-es úton indult abba a budapesti iskolába, ahol szenvedélyesen tanított. Egy végzetes baleset következtében azonban korábbi élete kettétört. Hogy lehet feldolgozni egy ilyen traumát? Honnan lehet erőt meríteni az újabb és újabb sorscsapások után? Hogyan lehet megtalálni a fénysugarat a legsötétebb pillanatokban?

Anita történetét feldolgozó filmből minderre választ kapunk.

Premier 2022. március 17., a Richter a Nőkért Facebook oldalon.

Tálas Tünde, rendező

Ivánkovich Anita werk3Dokumtumfilmes tanulmányait az ELTE Szociológia-Fekete Doboz Alapítvány Dokumentumfilmes Iskolájában végezte. Már pályája kezdetén hétköznapi hősökről készített érzékeny portréfilmeket, illetve dokumentumfilmes eszközökkel mutatott be társadalmi problémákat, jelenségeket.

„Amikor először találkoztam Ivánkovich Anita megrázó történetével, akkor úgy éreztem, hogy egy olyan élettörténet bemutatására van lehetőségem, amely bizonyosan sokakat meg fog érinteni a sorstragédiák sora és Anita pozitív személyiségének kettőssége által. Természetesen az alkotói munka mellett, rám is erősen hatott Anita története, hiszen tudom, hogy veszteségek nélkül nincs élet” - osztotta meg Tünde gondolatait arról, miért inspiráló számára a Főnix Közösség alkotói csapatába tartozni.

 

Isik Réka 1Isik Réka – „Sokszor külső támogatás nélkül is képesek vagyunk elérni dolgokat, hogy ha hiszünk benne.”

Réka gyerekkori traumája - az anyjához fűződő viszonya -határozta meg egész életét. Azonban ő a saját erejéből képezte magát, és lépett rá a sötétségből kivezető útra. Története a bizonyíték, hogy az akaraterő és a szorgalom transzgenerációs traumák feloldására is képes. Réka bebizonyította, hogy ha hiszünk magunkban, és nem félünk az út során felszakadó sebektől, bízunk a gyógyulásban, a feloldozásban, a megbocsátásban – nem kell tovább örökíteni fájdalmunkat.

Réka történetét feldolgozó film premierje 2022. április 14-én lesz a Richter a Nőkért Facebook oldalon.

 

Boros Panna, rendező

Isik_Réka_forgatás_werk_2.jpgRendezőként és producerként számos különböző műfajú filmes munkákban részt vett már, bár szíve leginkább a dokumentarista megközelítésekhez húz - az igazi történetekhez, a valóságos, hús-vér szereplőkhöz, és ahhoz a feladathoz, hogy az főhősei megnyíljanak a kamera előtt.

„Réka történetének az elmesélése igazi kihívás volt. Egy a múltban játszódó traumát szerettem volna nem pusztán megmutatni, de megértetni a nézőkkel és azon lenni, hogy Réka gyógyulásának a folyamata a kamera előtt is folytatódjon, a nézők szeme láttára. Úgy érzem a végeredmény beteljesítette már az egyik küldetését, és Réka épülését, fejlődését szolgálta”- idézi fel Panna a Főnix Közösség egyik idei filmjének feldolgozása során megélt tapasztalatait.

 

Szalontai Beatrix 1Dr. Szalontai Beatrix- „Tudom, hogy nekem is egy életem van, ahogy mindenki másnak, és ebből kell kihozni a legjobbat.”

Dr. Szalontai Beatrix végtaghiánnyal született, és emiatt másokhoz képest hátránnyal indult az életben, mégis egy nagy harcos. Óriási küzdelmet vívott azért, hogy elfogadják. Családja feltétel nélküli szeretete is segítette abban, hogy ne veszítse el mindent beragyogó életörömét. Hiszen összefogva küzdöttek meg azzal, amit a sors rájuk osztott. Az őt ért megpróbáltatások ellenére is arra tanít minket, hogy ne tévesszük szem elől a valódi értékeket. A filmet végignézve egy valamit biztosan magunkkal viszünk: Beatrixnak és teljes családjának lélekmelengető optimizmusát, kivételes humorát.

Beatrix történetét feldolgozó film premierje május 16-án lesz a Richter a Nőkért Facebook oldalon.

 

Halász Glória, rendező

Glória nyolc egész estés dokumentumfilmet rendezett már, amelyek rangos nemzetközi filmfesztiválok versenyprogramjában szerepeltek, nyerték el azok fődíját, köztük az ENSZ filmfesztiváljának – UNAFF (United Nations Association Film Festival) nagydíját az Egyesült Államokban, illetve kerültek televíziós és moziforgalmazásba. Munkáiban visszatérően jelen van a mágikus realizmus, a mese és az élet árnyoldalának kettőssége.

Halász Glória rendező„Hálás vagyok a lehetőségért, hogy a Richter Főnix Közösség programjának keretében ismét elmesélhetjük egy csodálatos hősnő történetét. Beatrix küldetése születésétől fogva az, hogy a néha korántsem barátságos világot az élet napos oldalán állva a maga és mások számára beragyogja. Bízom benne, hogy főhősünk lehengerlő humorú sorstársainak bevonásával, a nevetés erejével a film még inkább görbe tükröt tart az előítéletességnek, és erőt adhat mindazoknak, akik a saját életükben valamilyen megoldhatatlannak érzett nehézséggel küzdenek” - mesél Glória a közös munkáról.

Az alkotók bíznak benne, hogy a bemutatott történetek minél szélesebb közönséghez eljutnak, hogy sokan meríthessenek erőt és inspirációt saját küzdelmeikhez.